Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

12 Θετικά βήματα για μια καλή ζωή

Ας δούμε 12 θετικά βήματα για μια καλή ζωή που όλοι μας τα ξέρουμε αλλά κατα καιρούς και αναλόγως των συνθηκών στη ζωή μας τα ξεχνάμε.

1. Να είστε καλοί με τον εαυτό σας:
Η κουλτούρα, τα γονίδια, η θρησκεία, η ανατροφή, η εκπαίδευση, το φύλο, η σεξουαλικότητα, τα πιστεύω και οι εμπειρίες της ζωής μας κάνουν αυτό που είμαστε.
Να είστε καλοί με τον εαυτό σας. Προτιμήστε να τον ενθαρρύνετε παρά να τον κριτικάρετε. Φερθείτε στον εαυτό σας με τρόπο που θα φερόσασταν σε ένα φίλο που θα βρισκόταν στην ίδια κατάσταση με εσάς. Δεν εννοείται να χαιδεύετε τα αφτιά σας.

2. Ασκηθείτε τακτικά:
Το να είστε ενεργητικοί βοηθάει στο να ανεβαίνει η διάθεσή σας, μειώνει το στρες και την ανησυχία, αυξάνει την σωματική υγεία και σας δίνει περισσότερη ενέργεια. Βγείτε έξω, κατά προτίμηση σε ένα μέρος με πράσινο ή κοντά σε νερό. Βρείτε μια δραστηριότητα που την απολαμβάνετε να την κάνετε και απλά κάντε τη.

3. Βρείτε ένα χόμπυ ή μάθετε μια νέα ικανότητα:
γιατί ανεβάζει την αυτοπεποίθησή σας και τα ενδιαφερόντα σας, γνωρίζετε καινούργιους ανθρώπους ή σας προετοιμάζει να βρείτε ή να επεκτείνετε μια δουλειά σας.

4. Διασκεδάστε και να είστε δημιουργικοί:
Το να διασκεδάζετε ή να είστε δημιουργικοί βοηθάει να αισθανθείτε καλύτερα και αυξάνει την αυτοπεποίθηση.
Διασκεδάστε!

5. Βοηθήστε τους άλλους :
Μπορείτε να συμμετάσχετε σε ένα κοινωνικό πρόγραμμα, μια φιλανθρωπία ή απλά να βοηθήσετε κάποιον που γνωρίζετε.
Βοηθώντας τους άλλους, θα κάνετε κάτι που αξίζει και θα συνεισφέρει στο να αισθανθείτε καλύτερα για τον ίδιο σας τον εαυτό.

6. Ηρεμήστε:
Δημιουργήστε χρόνο για τον εαυτό σας. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να χαλαρώσει και να ηρεμήσει. Βρείτε κάτι που σας ταιριάζει, για κάθε άνθρωπο είναι και κάτι διαφορετικό. Αναπνεύστε.....(φανταστείτε ένα μπαλόνι στην κοιλιά σας, γεμίζοντας και αδειάζοντας κάθε φορά που εισπνέετε και εκπνέετε αντίστοιχα).

7. Τρώτε υγιεινά:
Τρώτε τακτικά, τρώτε πρωινό, τρώτε υγιεινά, φρούτα και λαχανικά, να πίνετε πολύ νερό.

8. Ισορροπήστε τον ύπνο σας:
Μπείτε σε υγιεινή ρουτίνα ύπνου, συμπεριλαμβανομένης να πηγαίνετε στο κρεβάτι και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα.

9. Δικτυωθείτε με άλλους ανθρώπους:
Κρατήστε επαφή με την οικογένειά σας και τους φίλους σας- προσπαθήστε να έχετε τακτικές και συχνές επαφές μαζί τους.

10. Αποφύγετε το ποτό και τις καταχρήσεις:
να αποφεύγετε τη χρήση αλκοόλ ή φαρμάκων για να σας βοηθήσουν  να ανταπεξέλθετε σωματικά και πνευματικά, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να προσθέσετε προβλήματα.

11. Δείτε όλη την "εικόνα":
Όλοι μας δίνουμε διαφορετικές ερμηνείες σε καταστάσεις και βλέπουμε τα πράγματα από τη δική μας οπτική γωνία. Επεκτείνετε την θεώρησή σας και αναλογιστείτε την ευρύτερη εικόνα.
Τι ερμηνεία δίνω σε αυτό; Είναι αυτό γεγονός ή άποψη; Πώς θα το έβλεπαν οι άλλοι αυτό; Υπάρχει άλλη οπτική για να το δω; Πόσο σημαντικό είναι ή είναι θέμα χρόνου; Τι μπορώ να κάνω τώρα που θα βοηθούσε;

12. Αποδοχή: "Τα πράγματα είναι έτσι όπως είναι":
Τείνουμε να παλεύουμε με άσχημες σκέψεις και συναισθήματα, αλλά μπορούμε να μάθουμε να τα παρατηρούμε και  να παρατάμε αυτή την πάλη.
Μερικές καταστάσεις απλά δεν αλλάζουν. Μπορούμε να δαμάζουμε αυτά τα κύματα παρά να προσπαθούμε να τα σταματήσουμε.
Ας επιτρέψουμε σε αυτές τις σκέψεις και αισθήματα να υπάρχουν, θα περάσουν εν καιρώ.