Το σπίτι μας, ο προσωπικός μας χώρος είναι συνέχεια του εαυτού μας, είναι ο αντικατοπτρισμός του χαρακτήρα μας. Γιατί λοιπόν πρέπει να ασχολούμαστε με το σπίτι μας τακτικά και με επιμέλεια; Σε περιόδους όπου οι καταστάσεις στη ζωή μας είναι μπερδεμένες, η διάθεσή μας είναι κακή δεν πρέπει να αμελούμε ούτε τον εαυτό μας αλλά ούτε και το σπίτι μας. Είναι σύνηθες όταν αισθανόμαστε "πεσμένοι" να κατακλυζόμαστε από ένα αίσθημα βαρεμάρας και αναβλητικότητας. Πόσες φορές έχουμε σκεφτεί "Άστο για αύριο". Πρέπει όμως να σκεφτόμαστε έτσι; Όχι, γιατί με αυτό τον τρόπο δίνουμε στο μυαλό μας το χρόνο να ενισχύσει την κακή διάθεση και τις αρνητικές σκέψεις.
Ένας ωραίος τρόπος να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας και να τον θέσουμε σε εγρήγορση σωματικά και πνευματικά είναι η ενασχόληση με το σπίτι. Ας δούμε μερικούς τρόπους που μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Να σημειώσω ότι οι τρόποι αυτοί είναι ενδεικτικοί και χρειάζεται από τη μεριά σας κάποια ευελιξία που εξαρτάται από το πρόγραμμά σας και τον αριθμό των ατόμων που κατοικούν στο σπίτι.
1. Δημιουργήστε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα για τις δουλειές του σπιτιού. Καθορίστε τις ημέρες για σίδερο, σκούπισμα, σφουγγάρισμα κλπ. Γράψτε το σε μια κόλλα Α4 και κολλήστε σε ένα σημείο που θα το βλέπετε και θα σας το υπενθυμίζει.
2. Φτιάξτε ένα πλάνο μηνιαίο με εργασίες του σπιτιού που δεν είναι τακτικές, όπως για παράδειγμα να τακτοποιήσετε τις ντουλάπες σας, να καθαρίσετε τα ράφια τις κουζίνας κλπ.
3. Ασχοληθείτε με τη μαγειρική. Προσπαθήστε να έχετε κάθε μέρα σπιτικό φαγητό που θα έχετε εσείς παρασκευάσει. Η μαγειρική είναι ο πιο φθηνός ψυχίατρος. Η διαδικασία στην οποία μπαίνετε για την παρασκευή του φαγητού είναι τόσο δημιουργική όσο και απολαυστική.
4. Ορίστε ημέρα ξεκαθαρίσματος του σπιτιού. Τι σημαίνει αυτό: αφιερώστε χρόνο να πετάξετε ό, τι είναι περιττό και δεν το χρειάζεστε πια. Κάντε χώρο στα ντουλάπια από αντικείμενα που δεν είναι χρήσιμα πια και έτσι συμβολικά δημιουργείτε χώρο και στη ζωή σας για νέα πράγματα εγκαταλείποντας τα παλιά που ενδεχομένως σας αφήνουν πίσω.
5. Προσπαθήστε να έχετε το σπίτι σας σε τάξη. Σε καμία περίπτωση δεν ζητάω να γίνει εμμονή και να μην μπορείτε να ηρεμήσετε λόγω ακαταστασίας.
Τακτοποιημένος χώρος σημαίνει τακτοποιημένη ζωή. Καθαρός χώρος σημαίνει καθαρός νους ανοιχτός σε νέα ερεθίσματα, αλλαγές και εμπειρίες.
Πολλοί άνθρωποι που αμελούν το σπίτι τους και δεν είναι καθαρό και τακτοποιημένο, το χρησιμοποιούν σαν δικαιολογία να μην δέχονται φίλους. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση, "κλείνουν" τον ψυχολογικό προσωπικό τους χώρο, εγκλωβίζονται στον αρνητισμό και η ικανοποίηση των κοινωνικών επαφών αλλά και της προσωπικής επίτευξης (έστω και του καθαρού σπιτιού που θέλει κόπο και χρόνο από τη μεριά τους) δεν υπάρχει.
Επιβραβεύστε τον εαυτό σας μετά από κάθε οικιακή σας εργασία. Παρατηρήστε την αλλαγή του χώρου σας, βιώστε την προσωπική σας ικανοποίηση και απολαύστε την.
Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικά με έντονα λουλουδάτα αρώματα ώστε ο χώρος να μυρίσει όμορφα και οι μυρωδιές αυτών να λειτουργήσουν ευεργετικά στον εγκέφαλό σας. Οι ωραίες μυρωδιές δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα. Βάλτε λουλούδια στα βάζα σας και γεμίστε το χώρο σας με χρώματα.
Καλή επιτυχία!