Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού

Ομολογουμένως ζούμε μία εποχή κατά την οποία οι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν πια από βομβαρδισμούς και εισβολές, αλλά αντίθετα από ασταθή ισορροπία που κλονίζει την ψυχική υγεία και την καθημερινότητα του μέσου αστού.

Η χρήση όπλων είναι passe και ίσως πιο σκαία γι΄αυτό το νέο μοντέλο επιβάλλει την ψυχική κατάρρευση του ατόμου. Για ποιους λόγους; Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό αλλά κι αν απαντούσα είναι η προσωπική μου εκτίμηση και ίσως να μην ενδιαφέρει τόσο.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να δούμε τα πράγματα έστω και λίγο πιο αισιόδοξα και με μια νότα ψυχραιμίας. Οφείλω κάπου εδώ να τονίσω πως οι αρχαίοι έλεγαν "μέτρον άριστον", τα π΄΄αντα δηλαδή στη ζωή να γίνονται με μέτρο και έτσι να μπορούμε  να την απολαμβάνουμε στο μέγιστο. Η αλήθεια είναι πως σαν λαός τα τελευταία χρόνια, δεν μπορώ να πω ακριβώς πόσα, είχαμε χάσει αυτό το μέτρο, ζούσαμε την ζωή στην υπερβολή της και όχι με μετριότητα, που σημαίνει ότι είχαμε βολευτεί σε μια placebo πραγματικότητα, γιατί έτσι πιστεύαμε πως θα είμαστε ευτυχισμένοι. Δεν συμμερίζομαι τις πολιτικές αποφάσεις που προσπαθούν να μας φτάσουν στο άλλο άκρο, αλλά κάπου έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης σε αυτή την κατάσταση. Το φαίνεσθαι σε αυτά τα χρόνια πήρε μεγαλύτερη αξία από το είναι, οι σχέσεις χάλασαν, ο θεσμός της οικογένειας παρήκμασε, η αξιοκρατία και η αυτογνωσία χάθηκε και το άτομο μόνο ζήταγε. Η υπομονή μεταξύ των ανθρώπων μειώθηκε και η τέχνη του να μπορεί κανείς να ακούει και να αφουγκράζεται το διπλανό του μπήκε στο χρονοντούλαπο.

Σαφέστατα οι οικονομικές απαιτήσεις είναι πολλές και τα εισοδήματα πια λίγα, αλλά μπορούμε να επαναφέρουμε στο προσκήνιο το θείο δώρο της ανθρωπιάς. Προσπαθήστε να μην επιτρέψετε στα προβλήματα οποιας φύσεως να σας καταβάλουν, συζητήστε τους δικούς σας ανθρώπους και ακούστε τι έχουν να σας πουν. Βάλτε στην καθημερινότητά σας συνήθειες που δεν είχατε ποτέ ή ίσως τις είχατε εγκαταλείψει, μια βόλτα για περπάτημα στη γειτονιά για παράδειγμα. Για τα ζευγάρια είναι πολύ σημαντικό να μην παραμελήσουν τον ερωτικό τους τομέα, δεν υπάρχει καλύτερο αγχολυτικό από το σεξ, κι αν δυσκολεύεστε κλείστε ένα ραντεβού στο σπίτι με τον/την αγαπημένο/η σας και βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει. Μην επιτρέπετε στο άγχος της καθημερινότητας να εξουδετερώνει τις γενετήσιες ορμές, που σίγουρα κάποιο λόγο έχουν. Ασχοληθείτε με τα παιδιά σας, διαβάστε μόνοι σας, παίξτε μαζί τους, γευματίστε όλοι μαζί όσο πιο συχνά μπορείτε, ακούστε τα και ενημερώστε τα για την εποχή μας.

Δεν μπορώ να μιλήσω για τρόπους εξοικονόμησεις χρημάτων αλλά σίγουρα μπορώ να μιλήσω για τρόπους ανάκτησης στιγμών ευτυχίας. Γιατί το σίγουρο είναι πως μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι κάθε μέρα, ίσως όχι όλη την ημέρα αλλά κάποιες στιγμές μέσα σε αυτή.

Για όσους αντιμετωπίζουν κρίσεις πανικού, μην επιτρέπετε να εισχωρήσουν κι άλλο στη ζωή σας, πηγαίνετε κατά πάνω τους, είναι προτιμότερο να φοβηθείτε εκίνη τη στιγμή πάρα πολύ και μετά να κάνετε μια σωστή εκλογίκευση και α έχετε μάθει κάτι παρά να τις αφήνετε να διεισδύουν σε όλους τους τομείς και να επεκτείνονται.

Τέλος, αν αισθάνεστε την ανάγκη να μιλήσετσ σε κάποιον ειδικό για να σας βοήθησει και δεν ανταποκρίνεστε στις οικονομικές του απαιτήσεις, εξηγήστε και ζητήστε την καλύτερη προσφορά.